top of page

Toto je znamenie, na ktoré ste čakali!


Niekedy treba zariskovať. Všetci veľmi dobre poznáme to staré známe risk je zisk. Zamysleli ste sa ale niekedy nad tým, čo to vlastne znamená? Myslím, že väčšina z nás si to v mysli preloží tak, že ak sa niečoho obávame, mali by sme napriek tomu prekonať strach, zariskovať, a potom sa nám to, čo chceme, aj podarí. A to by mal byť ten náš zisk. Hoci nepopieram, že ak po zariskovaní dosiahneme, čo sme chceli, určite sa dá hovoriť o nejakom zisku, podľa mňa je to ešte o niečo hlbšia myšlienka.

Čo ak ste zariskovali, ale to, čo ste chceli, sa vám nepodarilo? Znamená to, že v tom prípade risk nebol zisk? Nie! Podľa mňa to, že risk je zisk, platí úplne za každých okolností a s akýmkoľvek výsledkom nášho snaženia, odhliadnuc od očakávaní, s ktorými sme začínali. Aj keby sme na konci dňa nedosiahli ani zlomok z toho, pre čo sme sa odhodlali riskovať, určite sme na tom niečo získali. Ako je to možné?

Jednoducho. Skutočnosť, že ste sa odhodlali vystúpiť zo svojej komfortnej zóny (lebo presne to risk je), či už kvôli sebe, alebo kvôli niekomu inému, vás v každom prípade obohatí. Budete mať novú skúsenosť, možno novú zručnosť, počas svojho snaženia možno spoznáte zaujímavých ľudí, niečo sa naučíte, niečo vás pobaví, možno len nájdete ďalší spôsob ako sa niečo nedá… ale niečo sa jednoducho určite stane! Niečo vyskúšate a zažijete. Budete mať vo svojom živote viac niečoho ako v momente, keď ste sa ešte len rozhodovali, či to vôbec risknúť alebo nie.

Zdá sa vám, že je to slabá náplasť na „neúspech“? To bude asi len vec pohľadu – toho vášho! Ak sa rozhodnete uveriť tomu, že to, čo ste sa naučili, ako ste vyrástli, čo ste zistili o sebe, je pre vás málo, pretože ste nedosiahli prvotný cieľ, tak áno – bude to málo. Skúste sa však pozrieť na všetko inou optikou. Viete, koľko je takých, ktorí to nikdy nerisknú? Donekonečna budú prekračovať na mieste, čakať na znamenia, na správnu chvíľu a na ideálne podmienky. Alebo budú takí leniví a zbabelí zariskovať, že sa nakoniec nikdy nikam neposunú. Mimochodom, to budú tí, ktorí sa vám budú z bezpečia teplej a spotenej periny istoty smiať, ak nepôjdete priamočiaro, ale hrboľato. Oni budú tí, ktorí vaše nové nečakané skúsenosti k cieľu označia za neúspech. Ale k nim predsa patriť nechcete…

Áno, riskovať je ťažké. Kto to nezažil, nevie si ani predstaviť, aké desivé je hrať vabank a s roztrasenými kolenami riskovať cestu k neistým výsledkom. Sú to momenty, kedy sa každý z nás opäť mení na malé dieťa, ktoré by chcelo, aby ho niekto držal za ruku. Je to v poriadku! Strach je náš priateľ, pokiaľ neprevezme kontrolu nad naším rozhodovaním a nedonúti nás pochybovať o našich snoch, cieľoch a všetkých krokoch, ktoré k nim vedú.

Ak stojíte práve pred veľkým rozhodnutím, berte toto ako znemenie! Choďte do toho a zariskujte! Rozhodne platí, že risk je vždy zisk, akurát nikdy neviete, čo všetko získate. P.S. Priatelia, nedá mi nedodať, že vždy by sme mali riskovať so srdcom aj s rozumom, ale tiež s tým strachom po boku, lebo aj ten nás chráni… Držím vám palce!

댓글


bottom of page