top of page

Menej ako 500 slov

"Jedného dňa som na rannej prechádzke so psom našla na strome pri Dunaji obeseného mŕtveho muža..."


O čom je projekt Menej ako 500slov?


Je to jeden list, každú nedeľu, ktorý nebude mať nikdy viac ako 500 slov.


Len jedna téma, jedna myšlienka, jedno posolstvo.


Pravidelná dávka podpory, porozumenia a ľudskosti.


Menej ako 500 slov každý týždeň odo mňa, pre vás všetkých.


Nikdy žiadne reklamy (!), len moje knihy a projekty.


Ako táto myšlienka vznikla?


Mala som to v hlave už veľmi dlho. Hľadala som cestu naspäť k písaniu a hlavne k pravidelnému kontaktu s ľuďmi.

Dlho som sa odhodlávala začať na tom pracovať, mala som celý projekt v hlave už mesiace, ale... Neustále odkladanie, uprednostňovanie tých najrôznejších povinností... musel prísť šok!


Jedného dňa som na rannej prechádzke so psom našla na strome pri Dunaji obeseného mŕtveho muža. (Celý príbeh si prečítajte tu.)


Keď som sa o pár hodín spamätala, uvedomila som si, že možno to mohlo byť inak.


Prečo viem, že to musím urobiť?


Keď som sa snažila vykonštruovať, čo má asi v hlave človek, ktorý práve rozmýšľa nad samovraždou, išlo mi mysľou všeličo.


Uvedomila som si však jednu zásadnú vec. Myslím, že v takýchto prípadoch, možno viac ako kedykoľvek inokedy, rozhoduje to povestné pierko na miske váh.

Veď kto z nás už nemal niekedy pocit, že sa mu celý svet rúca pred očami? Že stráca pôdu pod nohami a kontakt s realitou...? Kto z nás už nemal niekedy chuť to tu snáď aj celé zabaliť?

Ja viem, že v takých momentoch môže stačiť veľmi málo, aby sa človek rozhodol tak, alebo tak... Je to váha nevinného pierka, ale môže rozhodnúť o nezvrátiteľnom osude.


Možno len jedno slovo by stačilo...možno jedna veta, ktorá by ponúkla novú perspektívu. Ktorá by dala novú nádej a pomohla s ďalším nádychom a s ďalším krokom.


Ja chcem každý týždeň poslať pár stoviek slov do sveta, a keby mali s tým ďalším nádychom pomôcť aspoň jednej stratenej a zúfalej ľudskej bytosti, moje slová splnia svoj účel.


Pre koho?


Menej ako 500 slov bude patriť všetkým tým, ktorí ešte nezabudli čítať, ani myslieť a aj tým, ktorí majú občas strach.


Menej ako 500 slov bude patriť všetkým tým, ktorí sú takí statoční, že poznajú aj svoje slabé stránky, svoje obavy a tie najtajnejšie strachy.


Všetkým tým, ktorí nechcú len prežívať, ale skutočne žiť. Plnohodnotný život, s pravými hodnotami, v pravde a spravodlivosti. Bez masiek a pretvárok...


Je to pre všetkých vás a vašich priateľov. Pre vašich rodičov aj deti... pre tých, ktorí občas potrebujú alebo aj chcú počuť tých pár slov...o živote.





S láskou Stela


bottom of page